Det blir godt å komme tilbake til sentrum og Hovigs Hangar

Jostein Forsberg, festivalsjef i Notodden Bluesfestival, er en travel mann gjennom hele året, og alt arbeidet leder opp til den første helga i august. På Europas største bluesfestival stenges som regel storgata i Notodden for trafikk og fylles med gateliv og musikk. Etter noen unntaksår er det i 2022 på tide med full festival og hovedscene på torget igjen.

 

Ble utsolgt hvert år

Jostein har vært med på laget i over 30 år og kan fortelle om så og si alle faser og avgjørelser i festivalens historie.

– Festivalen vokste egentlig veldig organisk, det var noe som tvang seg frem da det ble utsolgt med en gang billettene ble lagt ut. Også kom det uansett så mange mennesker til Notodden at vi måtte ha noen flere arrangementer for å gi noe til alle. År etter år la vi til nye arrangementer, så ble det utsolgt, så starta vi på det antallet året etter, så ble det utsolgt, og så videre.

 

Jostein har vært med i festivalen i en eller annen posisjon siden 1989 og har vært primus motor for mange av festivalens musikalske prosjekter. Her er han sammen med Super Chikan og Lee Williams da Notoddens søsterby Clarksdale fikk nedlagt sin stjerne i festivalens Blues Walk of Fame i 2017.

 

Til slutt ble altså festivalen så stor at man ikke kunne bruke det utstyret som fantes av bord, stoler, telt og tribuner i lokallagets garasjer og boder. Man måtte finne en profesjonell partner.

– Vi skjønte med en gang at Utleiepartner var villige til å strekke seg langt for oss. Siden den gang har vi ikke hatt noen andre enn Utleiepartner på det. De er rett på sak og leverer det de skal. Det er det vi trenger, vi trenger stabile samarbeidspartnere. Forholdet har vel vart vel 30 år nå, sier Jostein.

 

Torget og storgata i Notodden under Bluesfestivalen i 2019.

 

Samarbeidet som formet fremtiden

Men forholdet ble virkelig seriøst da Bluesfestivalen utfordret Utleiepartner til å skaffe et telt som kunne erstatte utendørsscenen og gi en kapasitet på 7000 mennesker – midt på torget i Notodden.

For å møte dette behovet kjøpte Utleiepartner et enormt modultelt spesielt til Bluesfestivalen mot at de forpliktet seg til å bruke det de neste årene.

 

Hovedscenen Hovigs Hangar på torget

 

– At vi kunne flytte hovedscenen har vært helt avhengig av fleksible partnere som Utleiepartner som var villig til å satse med oss.

Det viste seg å bli en vinn-vinn. Bluesfestivalen fikk en sentral hovedscene som var uavhengig av været og Utleiepartner kunne selge seg inn med ny kapasitet på flere store arrangementer.

I dag trekker festivalen 30-40.000 besøkende årlig – og er altså blitt Europas største bluesfestival.

 

Frivillighet er sjelen til festivalen, sier Jostein. Hvert år stiller hundrevis av frivillige opp før, under og etter festivalen.

 

Festivalen som nektet å ligge brakk

Men det skulle komme flere spesielle utfordringer. Pandemien satte en stopper for full festival i 2020, men 2021 gjennomførte festivalen det som omtrent var et pilotprosjekt når det kom til smittevern og avstand for en festival på denne størrelsen her til lands.

– Utleiepartner leverte 2.5 kilometer med benker og 2.5 kilometer med bord det året. Det var et helt spesielt opplegg. Det skal vi ikke gjøre igjen, ler Jostein.

Det ble rigget opp med god avstand mellom de faste plassene, servering på bordene og alle uten koronapass måtte teste seg før de kom inn på området. Da man var ferdig kunne man ikke spore noen smittetilfeller til festivalen.

 

En alternativ tilrigging på brygga under coronaåret med godkjent avstand og testing av alle besøkende daglig.

 

Det blir godt å komme tilbake til sentrum

På tross av at mange gode minner ble vekket på bryggescenen i 2021 minnet det også festivalen på hvorfor de flyttet til torget.

– Det er væravhengig og vi merka jo det nå sist sommer når det regna og blåste på lørdag. Det var en utsolgt dag, men publikum ble borte. Det har vært en klimaendring, det blåser hardere og mindre forutsigbart på brygga nå.

– Nå blir det godt å komme tilbake til sentrum og den nye scenen, for å kalle det det. Endelig kan vi invitere til torget og Hovigs Hangar igjen, avslutter en engasjert festivalsjef.

 

Velkommen til festival i 2022! 

 

 

Se program og kjøp billetter her (ekstern lenke)

Se video fra sist gang Utleiepartner satt opp det store teltet på torget i Notodden: